Sınava hazırlanmak hem öğrenciler hem de aileler için zorlu bir süreçtir. Öğrenciler sınav kaygısı, başarısızlık korkusu, gelecekleri ile ilgili belirsizlik, yakın çevreye karşı yüksek sorumluluk gibi kaygılar ve korkular yaşayabilirler. Performanslarını etkileyen olumsuz düşünceler gelişebilir. Bazen ise zamanı iyi kullanamama, programsız çalışma, yoğun telefon/bilgisayar kullanma, sürekli erteleme, dikkat/konsantrasyon sorunları gibi problemler yaşayabilirler.
Bunun yanında aileler de çocukları için kaygı duymaktadır. “Çocuğum ders çalışmıyor”, “Başarısız olmasından korkuyorum”, “Yüksek verimle çalışması için ne yapabilirim”, “Süreçte ben nasıl yardımcı olabilirim”, “Etkin bir şekilde ders çalışmasını nasıl sağlayabilirim”, “Çocuğumu nasıl daha rahat hissettirebilirim”, “Çocuğum daha kolay nasıl öğrenir” bunlar ailelerin aklındaki ve kaygı duyduğu sorulardan bazılarıdır.
İşte bu noktada destek almak doğru bir yöntemdir. “Sınav Koçu” olarak, bir uzmanın yakından izleyerek, sorunlarını dinleyerek, çalışmalarını organize ederek ve aile yaklaşımlarını düzenleyerek öğrenciye profesyonel yardımı dokunabilir. Bu destek sayesinde, kaygılar/problemler kontrol altına alınarak, sınav performansının arttırılmasına katkı sağlanır.
Sınav koçluğunun bir destek programı olduğu söylenebilir. Öğrencinin sahip olduğu potansiyeline nasıl ulaşacağı ile ilgili bir farkındalık oluşturarak, bunu doğru şekilde nasıl kullanacağını öğretir. Burada amaç; öğrenciyi hedefleri doğrultusunda yönlendirmek, yoğun stresten kaçınmasını sağlamak, motive etmek ve bu süreçlerden geçerken zorluklarla baş etmesini sağlamak ve bireyin potansiyelini ortaya çıkarmaktır.
Sınav koçluğunda öncelikle öğrenciyi tanımak için bazı envanterler uygulanır. Öğrencinin ilgi ve yetenekleri belirlenir. Algılama tipi, mesleki eğilimleri gibi konular açıklık kazanır. Daha sonra kendini tanıma sürecinde güçlü yanları ve iyileştirilmesi gereken yönleri tespit edilirken, amaç belirleme, öğrenme stratejileri, verimli ders çalışma teknikleri, hafıza teknikleri, gibi yetenek ve becerilerini geliştiren bireysel çalışmalar yapılır. Kısa süreli ve uzun süreli hedefler belirlenir ve bu hedefleri gerçekleştirmek için çalışmalar yapılır. Bir takip sistemi oluşturularak çalışılır. Görüşme günleri/saatleri belirlenir. Kişiye özel çalışma programı oluşturulur. Bir disiplin ortamı sağlanmaya çalışılır. Kararlar öğrenci ile beraberce alınır çünkü birlikte hareket etmek büyük önem taşır.
Öğrencinin okul hayatı, sosyal yaşamı ve aile ilişkilerinin birbirini oldukça etkiler. Bunları ayırmak ve yalnızca akademik hayatına odaklanmak, öğrencinin başarısını okuldaki notları ve sınavlardaki başarısıyla değerlendirmek oldukça yanlıştır. Dolayısı ile öğrenci bir bütün olarak ele alınır.
Sınav koçluğu çalışmaları içerisinde:
gibi konular yer almaktadır.